Guide til at pakke en rygsæk

Guide til at pakke en rygsæk

Efter et møde med minispejdernes forældre, hvor vi snakkede om, hvordan man pakker en rygæk, skrev jeg en liste over tips og tricks til at få en god start på en spejdertur. Ofte skal vi nemlig lige gå et par kilometer fra bussen til lejrpladsen, og det er ærgerligt, hvis man er helt fladmast når man når frem til pladsen. Og det kan som regel undgås, hvis man pakker det rigtige på den rigtige måde og indstiller rygsækken korrekt. Derfor denne liste.

Tips & tricks til at pakke og indstille rygsækken

 1. Navn på alting – virkelig alting – soveposen OG soveposens pose. Vi har ingen chance for at parre alle de løse stumper med deres ejermand m/k, hvis der ikke er navn på.
 2. Sørg for at ungerne er med til at pakke – allerhelst at de pakker selv. Ellers aner de ikke, hvad de har med eller hvor tingene er – og det resulterer som regel i, at de tømmer hele rygsækken ud i teltet for at finde tandbørsten første aften.
 3. Rygsækken er “posernes pose”, så pak alting i mindre poser. Man kan købe specielle pakkeposer i enhver velekviperet outdoor butik, men store fryseposer virker også godt. Bukser for sig, undertøj for sig, nattøj for sig, regntøj for sig. Plasticposerne sikrer også, at tøjet forbliver tørt selvom vi skulle komme ud for en byge.
 4. Put soveposen i en plasticpose inden den kommer i rygsækken – så er den også altid tør.
 5. Hvis det er en weekendtur, så er tommefilgerreglen ét sæt skiftetøj og to sæt undertøj, så er I som regel dækket ind, hvad skiftetøj angår.
 6. Pak altid regntøj – også selvom vejrudsigten siger sol, sol, sol; vi er nemlig tit ude efter duggen er faldet og altid oppe før den er fordampet.
 7. Gummistøvler er også godt at have med på langt de fleste ture af samme årsag – man kan stikke støvleskafterne ind i hinanden og som regel surre støvlerne fast på ydersiden af rygsækken med et par stropper.
 8. Alting skal sidde fast på rygsækken – med det mener jeg: “intet må hænge og dingle fra rygsækken”, så drikkedunke og den slags skal spændes fast eller sidde i en lomme – det kræver nemlig flere kræfter at gå med noget, der hele tiden forskyder vægtfordelingen.
 9. Når I skal justere rygsækken skal I starte med at spænde alle stropperne helt ud.
 10. Det næste er at sætte hoftebæltet rigtigt. Det skal hvile lige hen over hofterne – altså lige lidt over dér, hvor et normalt bælte sidder. Stram det ind så det ikke glider ned.
 11. Tjek så at skulderstroppernes fæste (dér hvor stropperne mødes og sidder fast på selve rygsækken) sidder lige mellem skulderbladene. Hvis ikke, så skal fæstet flyttes op eller ned (hvis det kan), så det sidder rigtigt.
 12. Stram skulderstropperne, men kun indtil rygsækken er trukket ind mod ryggen. Det er her man ofte går galt i byen. Det er faktisk skulderstroppernes primære opgave at trække rygsækken ind mod ryggen – det meste af vægten bærer man på hoftebæltet, så der skal være luft mellem toppen af skuldrene og stropperne.
 13. Hvis rygsækken har “top-stropper” skal man også spænde dem lidt ind – de trækker toppen af rygsækken endnu tættere på kroppen.
 14. En frisbee er et vidunderligt multifunktionelt værktøj at have med til længere ture eller backpackingferier – det er en tallerken i en nødssituation, skærebræt, sæde efter duggen er faldet – og tager man en frisbee frem og kaster den, så har man nye venner på ingen tid. Ikke strengt nødvendigt på weekendture med minierne, men meget anvendeligt ved større ture.

Bedste spejderhilsener
Rasmus